Linker IT Software
Google
Web www.oraxcel.com
menubar-top-links menubar-top-rechts
Home Help Search Login
Welcome, Guest. Please Login.
SQL*XL: Database to Excel bridge litLIB: Excel power functions pack ExcelLock: Locking and securing your valuable Excel spreadsheets encOffice: Protect your Excel file easy and safe encOffice: Protect your Excel file easy and safe
Pages: 1
Anearobe threshold (Dutch) (Read 5134 times)
Gerrit-Jan Linker
YaBB Administrator
*****
Posts: 75
Anearobe threshold (Dutch)
09.03.09 at 13:27:44
 
Anearobe threshold (Dutch)  
 
In je spieren zijn zowel zuurstof als glucose nodig voor de verbranding tijdens de inspanning. Glucose zit al in de spieren opgeslagen als glycogeen. De zuurstof komt uit het bloed. Bij de verbranding komt CO2 en water vrij en dat wordt via het bloed weer afgevoerd. Hoe meer zuurstof nodig is hoe harder je hart gaat pompen om voldoende zuurstof aan te voeren en CO2 af te voeren.
 
Dus als je langzaam rent is het allemaal in evenwicht. Je harslag is zeg 140 en het pompt precies voldoende zuurstof naar je spieren. Ga je harder dan moet je hart harder pompen om wat meer zuurstof aan te voeren, zeg op 150 slagen per minuut.
 
Nu is er een punt dat je hart niet voldoende zuurstof kan aanvoeren. Je gaat te hard en vraagt teveel zuurstof voor de verbranding. Die verbranding wordt dan voor een gedeelte onvolledig. Bij onvolledige verbranding komt ook CO2 en water vrij maar ook melkzuur. Onvolledige verbranding ken je. Je gaspit verbrandt volledig: blauw, alleen CO2 en water komen vrij. Een kaars brandt onvolledig: CO2 (en CO), water en roet.  
In je spieren gaat melkzuur niet met het bloed mee weg maar hoopt zich op in de spieren. Dit is het dat spierpijn veroorzaakt na het lopen of de zware benen tijdens het lopen.  
 
Het punt waarop je overgaat van volledige verbranding naar onvolledige verbranding heet anearobe threshold. Anearoob betekent zonder zuurstof (earoob is met zuurstof). Threshold is een grenswaarde. Het is de grenswaarde van je hartslag waarop je onvolledig gaat verbranden; anearoob gaat.
 
Een niet geoefende sporter kan nog 5min rennen na anearoob te gaan. De gemiddelde sporter een half uur. Met een 10km wedstrijd ren je over de grens. Met een halve marathon moet je eronder blijven voor het langste stuk. Als je anearoob gaat ga je hijgen, raak je buiten adem en krijg je een heel hoge hartslag.
 
Het belangrijkste punt is echter dat wanneer je anaeroob bent gegaan dat je dan melkzuur hebt opgehoopt in je spieren. De spieren werken daarna minder efficient. Er is dus nog meer zuurstof nodig en dat was er nou juist niet. Het sporten gaat geleidelijk steeds slechter. Een neerwaartse spiraal. Het melkzuur wordt steeds sneller en meer geproduceerd en hoopt op en op. Tot het punt dat je moet opgeven.
Back to top
 
 

Gerrit-Jan Linker
Linker IT Software
Email WWW Gerrit-Jan Linker   IP Logged
Gerrit-Jan Linker
YaBB Administrator
*****
Posts: 75
Berekening Anearobe threshold (Dutch)
Reply #1 - 12.02.10 at 09:39:59
 
Berekening Anearobe threshold
 
Op basis van snelheid:
 
Voorbeeld voor 10km tijd 45:00 min.
 
Kilometer tijd: 4:30 min/km
 
Anearobe threshold is 103% van 10km snelheid:  
103% x 4:30 = 4:38 min/km
 
Op basis van hartslag:
De anearobe threshold is 91% van je maximale hartslag.
Back to top
 
 

Gerrit-Jan Linker
Linker IT Software
Email WWW Gerrit-Jan Linker   IP Logged
Pages: 1