Linker IT Software
Google
Web www.oraxcel.com
menubar-top-links menubar-top-rechts
Home Help Search Login
Welcome, Guest. Please Login.
SQL*XL: Database to Excel bridge litLIB: Excel power functions pack ExcelLock: Locking and securing your valuable Excel spreadsheets encOffice: Protect your Excel file easy and safe encOffice: Protect your Excel file easy and safe
Pages: 1
Herleid verbruik / herleid volume (Read 5293 times)
Gerrit-Jan Linker
YaBB Administrator
*****
Posts: 75
Herleid verbruik / herleid volume
27.09.07 at 07:23:34
 
Herleid verbruik / herleid volume
 
Herleid verbruik is het bedrijfsverbruik gecorrigeerd met een herleidingsfactor: de verhouding tussen het volume onder normaalcondities (herleid volume) en het volume onder bedrijfscondities (niet-herleid volume) over een bepaalde periode
 
Herleid volume is een correctie op het gas volume waarbij wordt gecorrigeerd voor het verschil in calorische waarde van het gas in vergelijking met Slochteren aardgas. Ook wordt er gecorrigeerd voor temperatuur en druk.
 
Aardgas is een natuurproduct en is afkomstig uit verschillende velden. Die velden hebben allemaal een andere calorische waarde, de waarde die bepaalt hoeveel warmte een kubieke meter gas oplevert. Een hogere waarde betekent meer warmte.
Om aardgas toch een constante calorische waarde en kwaliteit te geven, mengen we in Nederland gas uit verschillende velden. De Nederlandse Gasunie heeft bepaald dat gas de calorische waarde van het veld in Slochteren zo dicht mogelijk moet benaderen.
 
Door kleine onvermijdelijke afwijkingen in calorische waarde van gas zit er soms minder of meer energie per kubieke meter gas. Deze afwijkingen in rekening gebracht door het herleid volume te gebruiken. Het verbruik is herleid tot de kwaliteit - calorische waarde - van het Slochteren aardgas.
 
Zie ook:
Calorische waarde
http://www.oraxcel.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1190870163
Back to top
 
« Last Edit: 08.10.07 at 10:38:19 by Gerrit-Jan Linker »  

Gerrit-Jan Linker
Linker IT Software
Email WWW Gerrit-Jan Linker   IP Logged
Pages: 1